Безопасна ли е домашната IPL епилация за тялото?

Безопасна ли е IPL епилацията с IPL фотоепилатори в домашни условия?


Какво представлява IPL технологията за обезкосмяване?

През последното десетилетие търсенето и развитието на лазери и светлини за козметични или терапевтични кожни процедури нараснаха експоненциално. Технологията за интензивна импулсна светлина (IPL) се развива бързо през последните няколко години и обещава превъзходни и подобрени, но безопасни терапевтични резултати.

IPL технологията използва източник на светлина с висок интензитет, излъчващ полихроматична светлина. За разлика от обичайните лазерни системи, IPL технологията представлява некохерентна светлина в широк спектър на дължина на вълната от диапазон 550-1200 nm.

IPL технологията обикновено се използва от медицински и козметични специалисти за извършване на различни видове третиране на кожата за терапевтични и най-вече естетични цели. Тази гама от лечения, предлагани чрез IPL, включва епилация, фотоподмладяване (в случай на увреждане от слънцето, пигментация на кожата и вени), както и за облекчаване на дерматологични заболявания като акне, петна и бръчки по кожата.

Повечето съвременни уреди за епилация в домашни условия не използват лазерни техники, а вместо това използват интензивна импулсна светлина (IPL). IPL технологията в уредите за епилация е насочена към меланина, присъстващ в косъма и унищожава космения фоликул за постоянно след многократни цикли на обезкосмяване.


Как работи типичният IPL уред за епилация?

Типичният уред за епилация, използващ IPL технология, излъчва нежни светлинни импулси с широка дължина на вълната между 550nm-1200nm диапазони. Тези импулси се прилагат върху целевата област на кожата и се абсорбират от корена на косъма.

Известно е, че по-тъмните тонове на космите абсорбират по-добре светлинните импулси на IPL. Светлинните импулси стимулират космения фоликул да премине във фаза на покой. Светлинните импулси с висок интензитет действат върху целевата част от кожата и стимулират процеса на регенерация на еластичните и колагеновите влакна.

Фототермичният ефект подобрява функцията на кръвоносните съдове, което води до подмладяване на кожата и намаляване на бръчките. Естествените процеси в тялото след това изчистват остатъците от лезиите, придавайки на кожата по-млад и равномерен вид.


Безопасна ли е IPL епилацията в домашни условия?

Уредите за обезкосмяване за домашна употреба набират все по-голяма популярност и многобройни IPL уреди вече са глобално достъпни за потребителите. IPL уредите (IPL фотоепилатори) се считат за най-добрите домашни машини за епилация и са изключително безопасни за използване, при условие, че IPL фотоепилатор е произведен от надеждна марка. Освен това, докато се използва уреда, потребителите трябва да следват внимателно инструкциите, както е препоръчано.

През 1995 г. първото IPL устройство, което получи разрешение от FDA на САЩ, беше за лечение на телеангиектазии (долен крайник). Въпреки това, поради подобрената приложимост и благоприятната цена, за разлика от различни други едноспектърни лазери, IPL устройствата получиха повишено разпространение и използване в множество приложения, свързани с кожата.

Независимо от някои ранни твърдения за многобройни странични ефекти и много по-малко ефикасност, иновациите в областта на IPL технологията доведоха до разработването на по-надеждни, предсказуеми и мощни устройства, увеличаващи тяхната полезност и ефективност в процеса на подмладяване на кожата и премахване на окосмяването.

Неотдавнашно клинично проучване от 2010 г., сравняващо профилите на безопасност на множество налични IPL устройства, подчерта важността на спазването на стандартите IEC TR 60825-9, при липсата на признат и широко приет стандарт за IPL устройства.

Проучването допълнително подчертава, че въпреки че потребителите може да са скептични относно предразположеността към нараняване на кожата и увреждане на очите поради IPL устройства за домашна употреба, наличните IPL устройства обикновено не са сложни и отговарят на най-високите стандарти за безопасност. Освен това проучването предупреждава потребителите да следват внимателно указанията за употреба и да изберат надеждно устройство за епилация, което е в съответствие с установените стандарти. Такива IPL фотоепилатори са налични в Нектейн.

Ефективността на IPL устройствата за епилация е добре установена от проучване от 2009 г., което оценява степента на обезкосмяване след второ поколение IPL технология. Резултатите показват, че пациентите наблюдават 75% намаляване на космите след 4 месеца и до 80% след 8 месеца (75% намаление показва, че след епилацията е настъпил повторен растеж от 25%).


Предпазни мерки при използване на IPL фотоепилатор.

Въпреки че домашните IPL фотоепилатори за епилация са предимно безопасни, има някои предпазни мерки, които потребителите трябва да имат предвид, докато използват тези устройства:

  1. Потребителите трябва внимателно да оценяват тоновете на кожата си и не трябва да използват базираните на IPL устройства за епилация за някои специфични тонове на кожата, както е подчертано в ръководството за потребителя.
  2. Използването на IPL фотоепилатор трябва да се избягва в случай, че потребителят има импланти в тялото или е претърпял някаква кожна процедура в близкото минало.
  3. Използването на IPL фотоепилатор може да бъде ограничено с някои текущи лекарства. Следователно, потребителите трябва внимателно да се запознаят с инструкциите за безопасност, преди да използват устройството.
  4. Използването на устройството може да бъде строго ограничено при някои терминални или хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет, нарушения на колагена, дерматологични нарушения или всякакви други нарушения на кръвосъсирването.
  5. Използването на устройството може да бъде ограничено до определени части от тялото, поради което ръководството трябва да се прочете правилно преди употреба.

Заключение.

Интензивната импулсна технология (IPL) е много гъвкав, безопасен и ефективен метод за използване в множество козметични и терапевтични процедури. Публикувани са значителни клинични доказателства, които потвърждават техническата безопасност и клиничната ефикасност на много IPL фотоепилатори за домашна употреба за обезкосмяване.

С повишения фокус върху безопасността от страна на производителите на IPL фотоепилатори и спазването на глобалните стандарти за безопасност, потребителите могат да бъдат сигурни, че използването тези устройства в домашни условия, при условие че прочетат ръководството за потребителя и внимателно следват инструкциите са безопасни.

Искате ли да се насладите на ефективна IPL епилация в домашни условия с любим IPL фотоепилатор?

Категория IPL фотоепилатори ➔

1 от 8