Уред за елегантно освежаване и подмладяване на очите от Нектейн.

8 начина за премахване на милиумите по лицето.

Знаеше ли, че...?

Милиуми по лицето се срещат най-често при новородени бебета. Всъщност 40 до 50 % от новородените имат милиуми по кожата си в рамките на един месец след раждането. Но милиуми може да засегнат деца, юноши и възрастни. Ще разгледаме няколко начина за справяне с този проблем и уред за премахване на милиумите по лицето в домашни условия.


Причина за безпокойство ли са Милиумите?

Милиумите са малки бели подутини, които се появяват по кожата. Обикновено те са групирани по носа, бузите и брадичката, въпреки че могат да се появят другаде.

Милиуми се развиват, когато кожните люспи се задържат под повърхността на кожата, или когато кератинът се натрупва и се задържа.

Милиумите при новородени почти винаги преминават самостоятелно без лечение. При възрастни това се случва много по-рядко и те обикновено се извличат или отстраняват по друг начин.

Милиумите са лечини и не са опасни (основно дразнещи само), но трябва да се внимава при премахването им, за да не се възпали кожата и да се образуват неблагоприятни последици.


Милиуми свързани с наркотици или продукти.

Използването на стероидни кремове може да доведе до образуване на милиуми по кожата, където се прилага кремът. Този страничен ефект обаче е рядък.

Някои съставки в продуктите за грижа за кожата и грим могат да причинят милиуми по лицето при някои хора. Ако имате предразположена към милиуми кожа, избягвайте следните съставки:

  • течен парафин;
  • течен нефт;
  • парафиново масло;
  • парафин течен;
  • вазелин течен;
  • петролно масло;

Това са всички видове минерални масла, които могат да причинят милиуми по лицето. Ланолинът също може да увеличи образуването на милиуми.


Как се лекуват милиумите по лицето?

Не е необходимо лечение за детски милиуми. Кистите обикновено се изчистват в рамките на няколко седмици.

При по-големи деца и възрастни милиумите ще изчезнат в рамките на няколко месеца. Ако тези кисти причиняват дискомфорт, има лечения, които могат да бъдат ефективни за елиминирането им.

Те включват:

  • Криотерапия. Течният азот замразява милиумите. Това е най-често използваният метод за премахване на милиуми по лицето.
  • Дерофиране. Стерилна игла извлича съдържанието на кистата.
  • Локални ретиноиди. Тези кремове, съдържащи витамин А, помагат за ексфолирането на кожата.
  • Химически пилинг. Химическият пилинг причинява отлепване на първия слой кожа, като открива нова кожа.
  • Лазерна аблация. Малък лазер се фокусира върху засегнатите области, за да премахне кистите.
  • Диатермия. Изключителната топлина унищожава кистите.
  • Кюретаж на разрушаване. Кистите се остъргват хирургично и се каутеризират.

Каква е перспективата?

Милиумите по лицето не създават дългосрочни проблеми. При новородени кистите обикновено изчезват в рамките на няколко седмици след раждането. Докато процесът може да отнеме повече време при по-големи деца и възрастни. Милиумите не се считат за вредни.

Ако състоянието Ви не се подобри в рамките на няколко седмици, консултирайте се с Вашия лекар.


Какви са симптомите на милиумите?

Милиум са малки куполовидни подутини, които обикновено са бели или жълти. Обикновено не са сърбящи или болезнени. Те обаче могат да причинят дискомфорт на някои хора. Грубите чаршафи или облекло могат причинят на милиума да изглежда раздразнен и зачервен.

Тези кисти (наречени още милиуми) обикновено се намират по лицето, устните, клепачите и бузите. Те обаче могат да бъдат намерени и на други части на тялото, като торса или гениталиите.

Те често се бъркат със състояние, наречено перли на Епщайн. Това състояние включва появата на безобидни бяло-жълти кисти върху венците и устата на новородено. Милиума също често се нарича неточно "бебешко акне".


Как изглеждат Милиумите?

Какво е милиуми по лицето и как да ги премахнем?


8 начина за предотвратяване, намаляване или премахване напълно на милиумите по лицето.

Има няколко неща, които можете да направите, за да ускорите лечебния процес и да предотвратите образуването на повече милиуми. Продължете да четете по-долу, за да научите повече.

1. Не стискайте, не бодете и не се опитвайте да ги премахнете.

Ако милиумите по лицето ви или лицето на вашето дете ви дразнят, не дърпайте засегнатата област. Опитът за премахване на милиуми по лицето може да причини кървене, краста и белези. Остъргването на кожата също може да внесе микроби в областта. Това може да причини инфекция.

В случай на бебета на възраст под 6 месеца, най-доброто нещо, което трябва да направите за милиум, е да оставите неравностите на мира. Ако подутините ви дразнят, посетете педиатъра на детето си.

2. Почистете зоната.

Не забравяйте да миете лицето си с нежен сапун без парабени всеки ден. Всеки сапун, който не е мек, ще лиши лицето ви от маслата, от които се нуждае, за да останете балансирани и здрави.

След измиване подсушете кожата си, вместо да я оставите да изсъхне на въздух. Това ще помогне за предотвратяване на изсушаване на кожата ви.

3. Парата отваря порите ви.

След почистване е полезно да отворите порите на пара, за да премахнете допълнително дразнителите.

Един от начините да направите това е:

Започнете с душа в банята, който работи на гореща среда. Банята бавно ще се напълни с топла пара. Стойте на пара за 5 до 8 минути. Парата леко ще отвори порите ви, освобождавайки люспите на кожата или други дразнители, които могат да бъдат уловени отдолу. След като поемете парата, спрете душа и изчакайте няколко минути. Изсушете лицето си и изплакнете с хладка вода, за да отмиете дразнителите, преди да излезете от банята.

4. Внимателно ексфолирайте зоната с милиуми.

Нежното ексфолиране на кожата ще помогне да предпазите кожата си от дразнители, които причиняват милиуми. Потърсете ексфолиращи почистващи препарати, които съдържат салицилова киселина, лимонена киселина или гликолова киселина.

Прекаленото ексфолиране може да раздразни кожата, така че не го правете всеки ден. Започнете с използване на ексфолиращ почистващ препарат веднъж седмично и вижте дали подобрява милията ви.

5. Козметични уреди за премахване на милиуми.

Използване на професионален уред за премахване на милиумите по лицето от Нектейн, който с лекота ще ексфолира всички ненужни примеси по лицето и ще премахне милиумите напълно безопасно - подходящ за всеки тип кожа. Така и ще спестите постоянни разходи и експерименти с ексфолианти, които могат да наранят кожата ви. В комбинация за максимален ефект може да се използва и овлажнител за лице (пароозонатор).

6. Опитайте пилинг на лицето.

Пилингът за лице, който съдържа ексфолиращи съставки, също може да помогне, но използвайте с повишено внимание. Използването на пилинг за лице, който е твърде силен за кожата ви причинява повече милиуми.

Ако вече сте използвали пилинг за лице като част от рутината си за грижа за кожата, вероятно е безопасно да продължите с това. Може дори да помогне за изчистването на Милиумите по лицето. Ако можете, придържайте се към продукти, които имат салицилова киселина, или гликолова киселина.

Ако сте нови в пилинга на лицето, не ги използвайте само за да се отървете от неравностите на милиумите. Кожата ви може да е чувствителна към съставките в пилинг за лице. Това може да влоши Милиумите.

7. Използвайте ретиноиден крем.

Някои изследователи препоръчват локални ретиноидни кремове, за да се отървете от милиуми. Ретиноидните кремове съдържат витамин А. Този витамин е от съществено значение за здравето на кожата ви.

Използвайте всеки ден продукт, който съдържа ретиноид, или ретинол с по-ниска сила, само веднъж на ден. Сложете го, когато лицето ви е ексфолирано, чисто и сухо.

Когато използвате крем с ретиноид или ретинол, от съществено значение е да използвате слънцезащитни продукти всеки ден.

8. Изберете лек слънцезащитен крем за лице.

Вече трябва да носите слънцезащитни продукти всеки ден, за да предпазите кожата на лицето си от ултравиолетовите лъчи. Допълнителна полза от подходящия слънцезащитен крем може да бъде намаляването на дразненето на кожата, което причинява милиуми.

Потърсете слънцезащитен крем, специално предназначен за употреба върху лицето. Уверете се, че SPF е 30 или по-висок. Ако кожата ви е много чувствителна към слънцето, помислете за използване на продукт със SPF 100.

Най-благоприятните за кожата слънцезащитни продукти ще имат за основа минерално масло, за разлика от други масла, които могат да запушат кожата. Прочетете внимателно съставките на вашия слънцезащитен крем, за да се уверите, че той не съдържа нищо, към което сте алергични или чувствителни.


Кога да посетите вашия дерматолог.

Повечето подутини от милиуми наистина ще отшумят сами след няколко седмици, особено при бебета. Това обаче не е често случаят при възрастни с милиуми.

Ако вашето бебе има повтарящи се огнища на милиуми, или ако те не изчезват, може да се наложи да посетите дерматолог.

Понякога дерматолог ще използва малка игла, за да премахне ръчно милиумите. Това бързо ще излекува засегнатата област.

Sponsored by healthline.


Разгледайте професионални ултразвукови уреди (18+), които може да използвате в домашни условия, за премахване на милиуми и подобряване цялостната структура и текстура на кожата на лицето.

Ултразвукови уреди ➔

1 от 8